Всички водещи теми четете в изданието ни  Бойко до такава

...
Всички водещи теми четете в изданието ни  Бойко до такава
Коментари Харесай

Акценти за 8-15 април от Banker Weekly

Всички водещи тематики четете в изданието ни

 



Бойко дотам се е изпедепцал, че гениите му се побират в няколко думи:  може да работи всичко, да не създава нищо и постоянно да има кой да му ръкопляска!   

Новината на 8 април отново бе сътворена от Бойко, който подаде оставка като депутат още преди да се е заклел и да е подписал (образно казано) трудовия си контракт. Заявлението на Борисов до ЦИК за отвод от депутатското място - като победител в 25-и МИР-София и 16-и МИР-Пловдив-град обаче е следващата подигравка и с гласоподавателите, и с ЦИК, и със закона. И не му е за сефте! Този мач го игра за първи път през 2005 година, когато стана " жълт " народен представител от Пловдив и Благоевград. Тогава се завихри същата препирня, само че очевидно без никаква практическа изгода. След като и през днешния ден към момента казусът съществува...

Лихвите по потребителските заеми за жители в лв. са два пъти по-високи от тези в евро. Това излиза наяве от последните данни на Централната банка за февруари тази година. Ако се вземе заем в лв. междинната рента е 7.62%, до момента в който в евро е единствено 3.12 на 100.

Потърсихме пояснение на  явлението от търговски банкери. Те бяха много сюрпризирани от тази повече от двойна разлика. Обясниха феномена с това, че над 98% от желаните заеми са в лв. и заради високото търсене лихвата е висока, до момента в който с ниската евролихва се търси баланс. В същото време никой образован финансист не би посъветвал при приходи в лв. да се тегли заем в евро, макар закрепения курс, който защищава от изненади. Самото превалутиране носи загуби от курсови разлики и комисиони, което подвига другояче ниската цена на заема в евро.

Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен шеф на „ Летище София “ ЕАД броени часове, откакто стана ясно, че партията губи над 3 0 0 000 гласа на изборите и фантазията на водача си да ръководи още един мандат.

В понеделник следобяд (5 април), пред чиновниците в администрацията на летището публично е бил показан новият началник на сдружението Христо Ханджиев. Досега Ханджиев е бил шеф на Дирекция „ Сигурност “ - същата, която преди него ръководеше досегашният началник на аеропорта Владимир Рапонджиев. Така че защо друго, с изключение на за цялостна последователност приказва това предопределение часове след изборите? Всъщност, точно с претекста „ равномерен преход “ е бил показан на чиновниците новият управителен екип.

Един министър председател и една джипка. Возилото, с което Бойко Борисов препускаше из страната последните години, се оказа единствената му опора след края изборите за нов парламент. Видял прогнозните резултати и че остава без болшинство в новия парламент, Борисов заприказва за мир. Не си потегли, когато месеци наред хората желаеха оставката му и плашеше, че се задава здравна рецесия. С рецесията не се оправи. Доверието в партията му е разтърсено. От монолога на премиера, а и от целия фасон на ГЕРБ след края на изборния ден, тая оферта звучи като следващата насмешка и демонстрация на пренебрежение - и към личните му гласоподаватели, и към гласоподавателите на съперниците му.

 



 

Ново държавно управление на ГЕРБ в коалиция, програмно-експертен кабинет или длъжностен кабинет плюс предсрочни избори? Докато взелите мандати за 45-ото Народно заседание политически партии премислят начертаните преди вота червени линии за коалиране, процедурата си върви, а периодите текат. На първо място е опцията за оборване на изборните резултати. Споровете по отношение на законността на изборите за народни представители се вземат решение от Конституционния съд (КС). Право на оборване имат неуспелите кандидат-депутати, партиите, обединенията и представителите на инициативни комитети, записали претенденти в изборите.



Имотната империя на скандалния предприемач и досегашен народен представител от Движение за права и свободи минава в ръцете на негови доверени лица, в тази ситуация Георги Самуилов - формален притежател на рафинерия " Инса Ойл " и на Общинска банка (чрез сдружение в Люксембург).    „ Потапянето “ на депутата-бизнесмен Делян Пеевски е в ход, доста преди той публично да бъде изведен от политическия живот.  Кой, по кое време и по какъв начин обаче заплати цената на неговото мълчание… са въпроси, отговорите на които ще се появяват от време на време от тук насетне. Замитането на следите на скорострелно насъбраното благосъстояние -  с властовия запас на страната, се прави изумително очевидно, с цел да бъде основано чувството, че " момчето си отива ".

 

След изпадането на Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ ще бъде най-самотната партия в Народното събрание, а водачът й - най-самотният политик. Обичаше да споделя, че стои самичък като куче в Банкя, нещо сходно ще му се случи в този момент и в политически проект. Всички партии от бъдещия парламент категорично заявиха, че няма да взаимодействат с него. Така че ГЕРБ най-вероятно ще минат в съпротива, въпреки че по конституция първи ще получат мандат за сформиране на кабинет. Новият миг е, че Българска социалистическа партия няма да получи втория мандат по право, тъй като остава трета политическа мощ. Втора е партията на Слави Трифонов и тук обстановката може да се отпуши, съобщи в " Студио Банкеръ " доцент Иво Инджов.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР